Основните за укрепване на имунната система са три витамина, които организмът получава от определени храни, каза американският диетолог Джулия Сумпано от клиниката в Кливланд.

Обясненията и препоръките на американския експерт са публикувани в портала Heilpraxisnet, който е специализиран в поддържането на здравето чрез природни средства.

Витамин С. Той играе ролята на основния антиоксидант, който стимулира имунната система на организма. Недостатъчният прием на този витамин отслабва здравето, увеличава податливостта към инфекции и продължителния им курс.

За да се попълни веществото, д-р Сумпано съветва да консумирате цитрусови плодове, ягоди, чушки, спанак, обикновено бяло зеле, броколи.

Витамин В6 (пиридоксин). Без него е невъзможно да се усвоят и асимилират консумираните вещества, нарушава се нормалното функциониране на сърцето и нервната тъкан. Освен това пиридоксинът „презарежда“ имунната система.

За да си го набавяте редовно, диетата трябва да включва пилешко, риба, зелени зеленчуци, нахут.

Витамин Е. Той има способността да потиска възпалението, предпазвайки от оксидативен стрес, като улавя свободните радикали, които могат да увредят протеините и клетките в тялото и по този начин да намалят имунната му защита. Свободните радикали са молекули, които се образуват от самото тяло по време на различни метаболитни процеси или вредни външни влияния, като прекомерно UV лъчение или пушене.

За да попълните нуждите на организма е полезно да ядете ядки, спанак или лъжица нерафинирано слънчогледово масло всеки ден.