Повечето хора ядат три пъти дневно. Но по мнение на историка Абигейл Керъл, този режим е вреден и трябва да се откажем от него. Той е културна надстройка, докато коренните жители на Америка например, са се хранили по-правилно преди да приемат трикратното хранене. Техният режим на хранене силно е зависил от сезона – понякога хората гладували и пропускали приема на храна, отбелязва The Daily Mail.

Това подкрепя тезата, че трябва два пъти седмично да съкращавате калорийността на менюто си до 500 калории. Което ще ви позволява да намалите килограми, да увеличите продължителността на живот и смъкнете кръвното.

Университетът в Южна Калифорния например установил, че ако гладуваме по 2-4 дни на всеки шест месеца, може да стартираме режим на оцеляване. Организмът ще започне да използва запасите от мазнини и захар и ще стартира разграждането на старите клетки. В резултат имунитетът ще получи претоварване, давайки по този начин най-добрата защита срещу заболявания.

Освен това няма никакво основание да се смята, че трикратното хранене е полезно. По думите на историка, рекламните кампании на производителите на храни и сокове направили закуската едва ли не най-важния прием на храна. Но учени от университета Бата доказали, че наличието или отсъствието на закуска въобще не влияе на общия обем калории, погълнати през деня.

От своя страна учени от университета в Алабама установили, че закуската не се отразява на всички хора, опитващи се да отслабнат. Но ако човек похапне по време на осемчасов прозорец – например от 9 сутринта до 5 вечерта, то може наистина да успее да отслабне. Що се отнася до честотата на хранене, било доказано, че няма разлика по общата калорийност, ако сравняваме трикратното с шесткратното хранене на малки порции.