Продължителните тренировки за издръжливост променят активността на гените, контролиращи процесите на метаболизма на въглехидратите и възпаленията. Това установили шведски учени от Каролинския институт.

Трябва да се движим, за да бъдем здрави. Обикновено този съвет върви без повече обяснения. Как точно обаче движението помага да не се разболеем?

Физиолозите от Каролинския институт се опитали да отговорят на този въпрос с помощта на 23 здрави момчета и момичета, които тренирали в продължение на три месеца. Тренировките им се провеждали 4 пъти седмично по 45 минутни и се състояли във въртения на педала на велотренажор. Защо педал? Защото когато единият крак върти, другият трябвало да остава нетрениран като контрольор. В началото на курса учените взели проба с биопсия от мускулите и от двата крака на участниците. Преди започване и след курса от тренировки те измерили и мускулната сила на краката на участниците.

Анализът от работата на 2000 гена в мускулните влакна показал, че в сравнение с нетренираните мускули, в тренираните гените, регулиращи метаболизма на въглехидратите и адаптацията към физически натоварвания, се експресират по-активно.

Такива резултати могат да дадат светлина за това как по-ефективно да се лекуват захарния диабет и сърдечно-съдовите заболявания – състояния, свързани с възпалението и обмяната на въглехидратите, смятат учените. Изследването ще позволи да направим лечението на тези заболявания по-чувствителни към особеностите на пациентите – при мъжете и жените измененията на активността на гените заради тренировките ставали малко по-различно.