Австралийски изследователи от Университета на Нов Южен Уелс са разработили нов тип терапия за болки в гърба, която включва тренировка на мозъка. В дългосрочен план това е по-надеждно решение на проблемите с хроничната болка, отколкото приемането на опиоиди, които имат много странични ефекти, включително физиологична и психологическа зависимост.

След 12-седмичен курс пациентите забелязали значителни подобрения, за да постигнат това им трябвал само един час седмично с психотерапевт. Резултатите са обещаващи, уверяват учените.

Сензомоторното обучение на мозъка променя начина, по който човек възприема своето състояние. Вследствие на това той вече не смята болката в гърба за дефект или пречка за нормалната подвижност. Тази терапия е тествана при 276 пациенти с хронична болка в кръста.

Сензомоторното претрениране има за цел да промени мисленето и отношението на човек към собственото си тяло, както и усещането за болка. Включва първо образователни видеоклипове, които обясняват анатомичните механизми на болката и как се ражда, след това обучение за възприемане на сензорни движения и тяхната психологическа обработка.

След това пациентите извършват прости движения, а след това и по-сложни, включително клякания, напади и вдигане на тежести. Някои от тези упражнения у дома се повтарят по 30 минути 5 пъти седмично. Основната цел е да се научи човек да гледа на болката си в различна светлина.