Много хора предпочитат да тренират под звуците на музика. И както показват последните изследвания, това е правилният подход!

Още през 2012 година Лондонският университет Брунел сравни ефектът от музиката с допинг. Музиката помага да победим умората и подобрява нагласата, необходима за тренировка, пише Medical Express.

Досега обаче не бяха изяснени механизмите в главния мозък, стоящи зад този ефект. Откритие в тази посока успели да направят международен екип учени с помощта на портативен електроенцефалограф. По време на тренировките учените измерили три типа мозъчни вълни. Трениращите слушали музика, подкаст – интернет записи, или въобще не включвали музика в тренировките.

Оказало се, че музиката променя електрическата активност на мозъка, провокирайки понижаване на концентрацията, но засилвайки чувството на удоволствие с 28% в повече от тишината и с 13% в повече от подкаста.

В експеримента участвали 24 души, които трябвало да пробягат 400 метра на открит стадион под звуците на песента "Happy" на Фарел Уилямс, на подкаст или въобще без звуков съпровод.

Учените оценявали общата настройка, вниманието и умората на участниците, като паралелно с това регистрирали и работата на главния им мозък.

Оказало се, че музиката разсейвала хората, но повишавала нивото на енергия и удоволствие по време на физическа активност. Това е свързано с изблика на бета-честоти във фронталната област на мозъчната кора, установили те.