Фитнес танцът зумба само за 5 седмици може да подобри емоционалното ви здраве, твърдят испански учени от Университета в Гранада, резултатите от чието изследване са публикувани в „Health Education Journal“. Зумбата е програма за занимания с фитнес, която съчетава превъзходна латино и поп музика с танцувални стъпки от салса, меренге и други танци. В резултат на това тренировките стават много забавни.

В изследването участвали малко активни служители в университета. Всички те работели в учебното заведение по 8 часа дневно, изпълнявайки основно седяща работа. Доброволците били включени в програмата с упражнения на основата на зумба, а задачата на учените била да изучат нейното влияние върху качеството на живот – както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива. Заниманията със зумба се провеждали 3 пъти седмично в края на работния ден.

В края на програмата участниците съобщили за значително подобрение на повечето показатели на качеството на живот, включително социалното, емоционално и физическо състояние, намаляване физическата болка и подобряване на жизнеспособността, психичното здраве и общото здравословно състояние.

Дори и два месеца след приключване на програмата повечето показатели за качеството на живот продължили да превишават показателите, фиксирани в началото на програмата.

Важно е, че емоционалните показатели, които в началото бяха най-ниски, след приключването станаха най-високи, коментира авторът на изследването Yaira Barranco Ruiz.