Какви заплахи крие дългото „заиграване“ с компютъра? Експертите твърдят, че пристрастените играчи са застрашени най-малко от 4 заболявания. Кои са те?

Зависимост

Игроманията е заболяване, което представлява разстройство на импулсния контрол и прилича на всяка друга форма на пристрастяване.

Симптомите на игроманията включват загуба или увеличение на килограмите, липса на лична хигиена, спадане нивото на социално взаимодействие и нарушения в структурата на съня.

Агресивно поведение и умствени проблеми

Изследвания сочат, че „патологичните“ или маниакални геймъри по-често изпадат в депресия или изпитват тревожност в продължение на дълго време. Децата геймъри се подлагат на риска да станат по-импулсивни, социално „непохватни“ и с голяма вероятност да станат възрастни игромани. Децата, които играят на игри с насилие, също са склонни да преживяват агресивни фантазии и да демонстрират по-агресивно поведение в реалността, но преди всичко те самите стават жертви на насилие.

Пристъпи на конвулсии

Видеоигрите  в определени случаи могат да предизвикат у геймърите конвулсии. Засега обаче няма никакви научни доказателства за това, че видеоигрите провокират епилепсия.

Мигрена

Мигрената е особено главоболие, което може да предизвика силна пулсация в дадена област на главата. Обикновено е съпроводено с гадене, повръщане и повишена чувствителност към светлина и звуци. Пристъпите на мигрена продължават от няколко часа до няколко дни.