Ако сте имали стресиращ ден, понякога е трудно да заспите. Няма проблем, казват американските учени, които открили, че този проблем може лесно да бъде решен без сънотворни, като просто вземете топъл душ или вана.

За да има здравословен сън без безпричинно разбуждане нощем по няколко пъти, човек се нуждае от определена телесна температура, твърдят учени от Тексаския университет в Остин пред MedicalXpress.

Необходимо само е да вземете душ или вана половин час преди лягане, като температурата на водата трябва да бъде 40-43 градуса по Целзий.

Благодарение на този метод времето, изразходвано за лягане и заспиване може да бъде съкратено средно с 10 минути.

В рамките на проучването са проведени над 5 000 експеримента. Според резултатите от именно процедурите с топла вода помагат на тялото да се отпусне оптимално човек да се подготви за здравословен сън.

Какво е важно за добрата хигиена на съня

Спете колкото е необходимо, за да се почувствате сутринта бодри (обикновено седем до осем часа за възрастни).

Поддържайте редовен график на съня, като спазвате точните часове на събуждане сутрин.

Опитвайте се да не се насилвате да заспите.

Избягвайте да пиете кофеин след вечеря.

Избягвайте употребата на алкохол преди лягане (късно следобед и вечер).

Избягвайте пушенето, особено вечер.

Създайте обстановка в спалнята с минимални дразнители, като светлина, телевизия, радио.

Избягвайте продължителното използване на светоизлъчващи екрани (лаптопи, таблети, смартфони, електронни книги) преди лягане.

Избягвайте дневния сън, особено ако е по-дълъг от 20-30 минути и края на деня.

Друго проучване доказа наскоро, че гореща баня помага и за изгаряне на средно до 126 калории. Същите калориии може да се изгорят и за 25-30 минути бързо ходене пеша. Д-р Стив Фолкнер направил това откритие, когато търсил начини да контролира диабета.