Още не е лято, но градусите навън започнаха да се приближават към летните. И тепърва ще се повишават…В горещите дни никой не е застрашен от инсулт, макар че за него си има рискови фактори.

Топлинният удар не настъпва непременно след физическо натоварване, достатъчни са просто високата температура навън и недостигът на течност в организма. Най-силно са подложени на топлинен удар децата и възрастните хора.

Топлинният удар е сериозен проблем, изискващ медицинска помощ. При подозрения, че той е настъпил, пострадалият трябва незабавно да бъде откаран в най-близката болница.

Причини

Обикновено тялото ни е способно да се охлажда само до необходимата температура. Но в някои условия, като много висока температура на въздуха, повишена влажност или по време на физическо натоварване, системата на охлаждане не се справя и телесната температура започва да се покачва рязко. Ако организмът ни се обезводнява, потоотделянето се нарушава и телесната температура се повишава толкова, че настъпва топлинен удар.

Симптоми

Възможно е да се появи главоболие, виене на свят, отпадналост и чувство на умора, тревожно възбуждане, дезориентация или объркване. В тежки случаи се появяват спазми, загуба на съзнание, халюцинации. Възможен е учестен пулс, повишаване на телесната температура, кожата става суха и гореща.

Усложненията могат да ви докарат до кома и дори летален изход.

Първа помощ при топлинен удар

Ако подозирате, че някой около вас е пострадал от топлинен удар, трябва веднага да извикате спешна помощ.

До пристигането на лекаря човекът трябва да се пренесе в прохладно помещение и да се напръска с вода. Ако пострадалият е в съзнание, трябва да го заставите да изпие колкото може повече течности.

Какво трябва да направи лекарят

Лекарят трябва да започне незабавно лечение. При загуба на съзнание на пострадалия може венозно да му се вкара физиологичен разтвор, което ще възстанови количеството течност в организма му.

Профилактика от топлинен удар

  • В горещо време трябва да носите свободни и леки дрехи в светли цветове.
  • Да ограничите физическата активност, когато навън е горещо и влажно.
  • Ако спортувате, правете го в по-прохладните часове на деня – рано сутрин или вечер.
  • Не забравяйте да пиете повече течности до и след тренировки.
  • Ограничете употребата на кофеин и газирани напитки, тъй като те могат да стимулират извеждането на течности от организма ви и да го обезводнят.
  • Не пийте алкохол до и след тренировки, тъй като алкохолът също помага за бързото извеждате на течностите от организма.
  • Консултирайте се с личния си лекар за всички препарати, които приемате. Възможно е те да повлияят на способността на организма да контролира телесната температура и да задържат течностите в организма.