В продължение на няколко месеца френските журналисти Никол Даниел и Луи де Барбейрак изучавали рибната индустрия по света. Те преминали пътя от Норвегия до Виетнам, били в Швеция и Дания. А резултатите от разследването им станали основа на филм, разкриващ истината, която рибното лоби се опитва да скрие.

Разследването започнало от Норвегия, където в селска местност има много рибовъдни ферми за изкуствено отглеждане на сьомга. Журналистите се срещнали с норвежкия еко активист и основател на Съюза за охрана на природата на Норвегия Курт Одекалв, който смята за възмутителен факта, скриван под водите на фиордите.

Курт Одекалв отдавна води война със стопанствата, които изкуствено отглеждат сьомга в Норвегия. Той разказал на журналистите шокиращи подробности за тяхната работа.

В Норвегия ситуацията с рибите е катастрофална. Рибата е прекалено много – в една малка ферма се отглеждат по 2 млн екземпляра! Рибата боледува, вече много често се говори за пандемия: некроза на задстомашната жлеза и инфекциозна анемия по сьомгата, обхванали цяла Норвегия. Но това се крие от потребителите, разказва Курт.

През последните десет години активистът води наблюдение на крупни риболовни стопанства и ги държи под контрол, събирайки доказателства. Той притежава записи, на които се вижда как работници от въпросните рибни ферми изливат във водата силен пестицид, притежаващ наркотоксично действие.

На самите фермери им се налага да носят противогази и защитни костюми, за да не пострадат от химикалите за обработка на водоемите от паразити, а в такива ферми това не е рядкост. В сьомгите, отглеждани там може да се намерят най-различни химични вещества. Това заплашва с отравяне и човек не бива да яде такава риба, твърди Одекалв.

И заявява категорично: Норвежката сьомга е най-токсичната храна в цял свят.

Риболовът в Норвегия носи 4 милиарда долара годишно и заема второ място след нефта. За да разгадае тайните на рибовъдните ферми Курд Одекалв използва кораб с оборудване за шпионаж. Дъното под фермите е покрито с 15-метрови наноси, които бъкат от бактерии – това са все остатъци от храна и химични отпадъци, добавяни за унищожаване на паразитите. Нивото на замърсяване е изключително високо. Токсични вещества, рибни екстременти… Морското дъно е напълно унищожено, то е като газова фабрика. Метанови мехурите и пестицидите са идентични с веществата, които в Първата световна война се използвали при газови атаки, казва природозащитникът.

Главният проблем на норвежкия риболов е така наречената рибна въшка, която паразитира по телата на рибата и може да я убие. Морската въшка притежава устойчивост към любимите видове риба, затова риболовците използват срещу нея пестициди с много висока ефективност.

Това се отразява отрицателно на рибата. Така например 50% от малките на треската във фермите се раждат с мутации. Те не могат да затварят устата си. Това е генна мутация и за да изчезне, в морето трябва да преживеят 8 поколения! Когато човек види такава риба, не иска да я яде, но ако отрежете главата ѝ, той няма да забележи, обяснява Одекалв. 

Сьомгата също е подложена на мутации. Месото на прясната сьомга се разлага при разфасоването ѝ.

Това не трябва да се случва, месото трябва да остане еластично. Както знаете, при дивата сьомга има 5-7% мазнини, а изкуствено отглежданата има между 15 и 34%! Всички токсини се натрупват в мастната тъкан. Такава риба става най-токсичната в света, подчертава природозащитникът.

Френският токсиколог Жером Рюзен се присъединява към апела на Курт и отбелязва, че в процеса на неговото изследване се потвърдили думите на норвежкия еколог.

Степента на замърсяване на отглежданата сьомга наистина е много висока. Тя е пет пъти по-вредна и токсична, отколкото другите морски продукти. Хранейки се с нея, ние рискуваме да изпитаме върху себе си въздействието им, предупреждава френският учен.