Тоалетна седалка посредством вградени в нея сензорни устройства ще проследява жизнените показатели на ползвателя. За клиничните изпитания на мониторинг системата, разработена от американски инженери и медици от Рочестърския технологичен институт и Рочестърския университет се разказва в списание JMIR mHealth.

На четвърт от пациентите със сърдечна недостатъчност се налага отново да постъпят в болница месец след изписването, а 45% от тях се връщат на болничното легло месец и половина след повторното изписване. Затова наблюдението на състоянието им в домашни условия, които не изискват никакви специални усилия, може да помогне за намаляване необходимостта от повторна хоспитализация и да спаси милиони животи, смятат създателите.

Създаденото от тях устройство представлява електронна система за сърдечно-съдов мониторинг. То е монтирано в тоалетната седалка и когато пациентът седне, вградените сензори на системата започват да измерват такива жизнено важни показатели, като честотата на сърдечните съкращения, кръвното налягане, нивото на насищане с кислород и систоличния обем на кръвта (количеството кръв, изпомпвана от сърцето с всяко съкращаване на сърдечния мускул).

Данните, отчитани в режим на реално време, се анализират и в случай на необходимост, се предават по смартфона или компютъра на лекуващия лекар (тоалетната седалка може да се свързва с WiFi). След това кардиологът взема решение дали е необходимо за пациента веднага да бъде хоспитализиран или ситуацията не изисква екстрена намеса. Изпитанията на устройството показали, че по точност то не отстъпва на стандартните болнични монитори, отчитащи жизнените показатели.

Засега електронните тоалетни очакват одобрението на Управлението за безопасност на продуктите и лекарствата на САЩ. Създателите разчитат скоро в американските болници да дават на пациентите при изписване такива седалки за проследяване на сърдечната им недостатъчност.