Когато сте в стрес, трябва да се откажете от сладките неща в полза на семките, бобовите и зърнените храни, съветват американски експерти.

Тиквените семки оглавяват рейтинга на десетте хранителни продукта, способни да повдигнат настроението, съставен от диетолога Сара Шенкер и хранителния психолог Кристи Фъргюсън. След тях в списъка са чиата, сьомгата, киноата, грахът, кокосът, аспержите, спанакът и бобовите.

Семената на пълнозърнестите и бобовите подобряват настроението по-добре от бонбоните, бисквитките и шоколада, подчертават Шенкер и Фъргюсън. Тази храни осигуряват на организма веществата, необходими за поддържане на нормална работа на централната нервна система, както и съдействат за изработването на хормона на удоволствието серотонин.

В анкетата на специалистките участвали над 2 хиляди души, 7 от 10 жени и всеки втори от мъжете в състояние на стрес или в лошо настроение предпочитали да хапнат нещо сладичко. Само всеки седми участник в анкетата съобщавал, че в такива случаи предпочита плодове, зеленчуци или пълнозърнести.

Много хора са склонни да изгонят лошото настроение със сладки храни или с фаст фуд. Това най-вече се отнася до жените, които са готови при всяка негативна ситуация да почерпят близкия човек с тортичка или шоколад. И, разбира се, по този начин да им навредят.

В състояние на стрес е особено важно да се храните правилно, подчертава Шенкер. Необходимо е да се заменят простите, бързо усвоими въглехидрати, получавани от захаросъдържащи продукти и кулинарни мазнини, със сложни, съдържащи се в зърнените храни, в семената и бобовите. Това не само е от полза за здравето, но и балансира психологичното състояние.

 И преди това изследователи подчертаваха, че тиквата повдига настроението. В списъка на храните за добър тонус, влизат ядките и морското зеле. Докато чипсът и сладоледът са особено опасни по време на стрес.