Настъпи сезонът на Нейно Величество Тиквата! Мирисът на печена тиква се носи и по пазарите, и от отворените прозорци на домовете. Обичате я, нали? А знаете ли колко много е полезна тя?

Оранжевият плод-зеленчук – да, тя е и едното, и другото, е пълен с витамини, които ще ви защитят от сезонните есенно-зимни заболявания.

Тиквата съдържа много желязо, витамини от група В, цинк и калций. Този набор от полезни вещества укрепва организма. Тиквата притежава и очистителни свойства – с нейна помощ може да се избавите от шлаките и токсините.

Хранителните фибри не само нормализират работата на червата и на децата, и на възрастните, но помагат и за усвояването на полезните вещества и за извеждането от организма на натрупаните от дадено заболяване токсини.

Как прочиства

Тиквата съдържа огромно количество аскорбинова киселина, която помага за поддържане на имунитета в есенно-зимния период; Каротинът, който в някой сортове тиква достига до 38 мг, пази зрението;

А многото соли на желязото и медта влияят благотворно на процеса на кръвообразуване.

Тиквата е уникална по съдържанието на полезни вещества, с което превъзхожда много плодове и зеленчуци. Тя е богата на пектин, захари, растителни протеини и мазнини, витамини от групите В, РР и такива редки витамини, като витамин Т, който помага за ускоряване на обменните процеси в организма.

За какво се препоръчва

Тиквата се препоръчва на бъдещи майки като природно средство против повръщане.

Употребата на тиква значи и профилактика срещу пиелонефрит.

Тиквеният сок стимулира работата на стомаха и на жлъчния мехур.

Редовната употреба на тиква помага и на хипертониците.

А тиквеното семе се използва като народно глистогонно средство.

Тиквените семки са извънредно полезни и с това, че съдържат огромно количество антиоксидантни вещества и омега-3 полиенови киселини, които са полезни при чернодробни заболявания, заболявания на жлъчните пътища, бъбреците, като повишават защитните сили на организма.

От тиквените семки се извлича и масло, което наричат черно злато. Тиквеното масло е един от най-богатите източници на цинк, витамините В1, В2, С, Р, токофероли и каротеноиди.

Тиква и за детето

Всички изброени свойства на тиквата позволяват тя да бъде широко използвана в кулинарията и за децата. Тя може да се добавя в зеленчуковото пюре, в печива, в зеленчукови супи, каши, салати. От нея приготвят сокове и отвари.

Важно е родителите да знаят обаче, че заради високото съдържание на каротин тиквата е силно оцветен плод-зеленчук, заради което спада към алергенните продукти.

Всички витамини и минерали в тиквата са невероятно полезни и за бебето. Имайки предвид факта, че тя може да се използва още от първите седмици на новороденото - да не я включвате в менюто му би било просто престъпление!

Супите, пюретата и кашите от тиква са не само вкусни и полезни, но оказват на бебешкия организъм и имуномоделиращо и противоалергенно действие. Отварата от тиква с мед или тиквеният сок, приети нощем, успокояват прекрасно централната нервна система и действат като сънотворно. Това е особено полезно за хиперактивните деца, които дълго не могат да заспят.

От тиква може да се готвят и вкусни и полезни лакомства, като мармалад, бонбони, сладко, петмез.