Разработената от учените ваксина срещу ХИВ показала положителни резултати – при всички 393 участници в изследването ваксината предизвикала правилна реакция на имунната система, съобщава списание Lancet. Не бива да прибързваме, но надеждата е голяма, споделя от страниците му д-р Майкъл Брейди, медицински директор на Terrence Higgins Trust.

Изследването се провело през 2015—2016 години, а през юли 2017 година учените обнародвали неговите резултати. В изследването участвали доброволци на възраст от 18 до 50 години от САЩ, Руанда, Уганда, Тайланд и ЮАР, на които в продължение на 48 седмици инжектирали от разработения препарат. В резултат на това имунната система на всички участници показала позитивна реакция.

Въпросният препарат защитил и маймуните от вируса, приличащ на ХИВ. Те били ваксинирана със специален препарат, а след това се опитвали да ги заразят с вирусно заболяване, приличащо ва ХИВ. Въпросната ваксина защитила 2/3 от макаците.

Засега е рано за изводи доколко ваксината е способна да предпазва от зарази, коментира професорът от Харвардското медицинско училище Дан Барук. Трябва да проведем по-нататъшни изпитания, за да изясним способна ли е ваксината да защити човека от ХИВ.

В света с ХИВ и СПИН живеят около 37 милиона души. Всяка година се появяват около 1,8 нови случая.

Ваксината срещу ХИВ станала истинско предизвикателство за учените и заради това, че въпросният вирус има много щамове. Той умее да мутира, за да избегне атаките на имунната система на човек, затова и не можем да изработваме имунитет към него.

Новата, така наречена мозаечна ваксина, се състои от протеини от различни щамове на този вирус, затова в идеалния случай трябва да стане универсална защита. Въпросното изследване било рандомизирано контролирано двойно сляпо проучване с приемане на плацебо, което се смята за стандартен метод в медицината. Учените проверили различни варианти на ваксината върху здрави участници от 18 до 50 години, които не били заразени с ХИВ.

Те планират да продължат изпитанията, за да изяснят способна ли е ваксината да спаси хората от този вирус.