Ново средство, което обещава да унищожи раковите разсейки по цялото тяло, влиза в изпитание в Стандфордския университет. Препаратът работи чрез стимулация на имунитета, съобщават учените.

С препарата засега учените успели да избавят от рак 87 от 90 от опитните животни. Учените смятат, че той ще е подходящ за терапия на всички видове онкозаболявания, включително и на лимфома, меланома, рак на дебелото черво и на млечната жлеза.

Противораковото средство вече се тества върху 15 доброволци – пациенти с лимфома. Идеята е веднага след като имунната система открие тумора, имунните Т-клетки да започнат да го атакуват. Раковите клетки обаче бързо потискат имунните. Учените решили да смесят двете средства. Въвеждането им директно в тумора позволява да бъде потисната активността на раковите клетки и да активира имунните.

Както показали наблюденията, при повечето опитни мишки сместа унищожила тумора веднага и по цялото тяло. Само три от животните, при които се получили рецидиви, се нуждаели от допълнителни дози.

Ако експериментите с хора тръгнат успешно, средството може да се препоръча в качеството на първична терапия. Тоест препаратът да се въвежда у пациента преди операция, за да отстрани голяма част от тумора и намали риска от рецидив.