Нов мобилен телефон, способен бързо да анализира молекулярните свойства на храната, напитките и лекарствените средства, пуска на пазара китайската фирма Changhong, специализирана в производството на битова електроника.

Устройството, наречено „Н2“, разполага с малък инфрачервен спектрометър, който трябва да се доближи до обекта за няколко минути. През това време Н2 сканира и селектира необходимата информация, като я насочва към сървъра и я анализира, сравнявайки я с аналози от богата база данни.

Засега H2 е първият смартфон, използващ такава уникална иновация и в същото време с проста технология. Той е оборудван с отделни приложения, разработени за всяка категория продукти – храна, лекарства, напитки.

Changhong H2 наскоро бе демонстриран на изложение в Лас Вегас. И както признават самите конструктори, молекулярните измервания и анализът на Н2 засега не са напълно последователни и надеждни.

В най-скоро време смартфонът обаче ще бъде усъвършенстван и пуснат на пазара – първо в Китай, а после и в Щатите. Прогнозната му цена засега е около 430 долара.