Кой друг, ако не мексиканските учени ще се заемат да изследват полезните качества на текилата?! Знаем добре, че не всички алкохолни напитки са еднакво вредни и тук не става дума за богатото на антиоксиданти вино. Според последните проучвания на Центъра за авангардни изследвания в Мексико, към „полезните“ може спокойно да добавим и текилата. Защото умерената употреба на текилата е способна да повиши абсорбирането на калций и магнезий от костите. Което прави текилата ефективно средство за укрепване на костната система.

Тайната е в съставките на текилата и по-специално на синьото агаве. В това растение учените открили вещества, помагащи за усвояването на калция и магнезия от костната тъкан. Съдържащите се в агавето фруктани – полимерни на фруктозата, при взаимодействието със здравата чревна микрофлора способстват за формиране на нови клетки на костната тъкан дори и при остеопороза, коментира д-р Мерседес Лопес от изследователския екип.

За доказателство мексиканските учени провели експеримент с мишки. Така установили, че когато в храната на животните добавят фруктани на синьо агаве, те започват да изработват с 50% повече остеокалцин – показателен маркер, говорещ за формирането на нова костна тъкан. На основа на тези открития учените се готвят да разработят лекарства против остеопороза.