Достатъчни са 30 минути суинг, стрийт-данс или контемпорари, за да влезете във форма, уверяват британски учени. Плюс това танците влияят позитивно на психичното състояние на човека за сметка на социалното взаимодействие, те му помагат и да се бори успешно с умората, коментира д-р Ник Смитън от университета в Брайтън.

Ученият събрал група от 15 танцьори на възраст между 24-38 години и им предложил да участват в няколко поредни занимания. Те били половинчасови танцови тренировки с балет, бални танци, контемпорари, салса, стийт-данс и суинг.  По време на танцуването, учените измервали сърцебиенето на участниците, преодоляното разстояние, енергозагубата и психичното състояние. В процеса на изследване се отчитало всяко движение на танцьора. Освен това в края на танците участниците споделяли и емоциите си.

Оказало се, че при танцуване на контемпорари, стрийт-денс и суинг, танцьорите изгаряли повече калории, отколкото по време на бягане, каране на велосипед или плуване. Например за половин час суинг те изгаряли средно 293 калории, докато при бягане за същото време те изгаряли 264, а за плуване – 249 калории. При това балетът, въпреки очакванията, включвал в себе си периоди на натоварване с особено висока интензивност.

Що се отнася за преодоляваното разстояние, то най-много протанцували по време на занимания по стрийт-денс – 3,6 километра. При танцувате на балет и контемпорари – 1,2 и 1,6 километра съответно. Това е еквивалентно на бяг по бягаща пътека в продължение на 10 минути.