Трюфелите не са особено приятни на вкус, но ароматът им е еуфоричен. Така че тяхната относителна рядкост в природата в съчетание с ароматното блаженство прави тези малки гъбки един от най-скъпите деликатеси в света.

На какво се дължи обаче вълшебният им аромат?

Тайната бе разкрита от италиански учени, които установили, че черните трюфели синтезират природни съединения, структурно близки до тетрахидроканабинола.  Активността на това психотропно вещество, открито в марихуаната, вече е доста добре изучена. Сега изследователите са се заели с неговия „родственик“ съобщава BBC Earth.

Описаният в BBC Earth като „молекула на блаженството“ анандамид – съставка на черните трюфели, кара мозъкът да синтезира редица химични вещества, които повишават настроението. И този ефект се разпространява не само върху хората.

Различните млекопитаещи също са подложени на въздействието на въпросното химично вещество. Това обяснява защо търсенето на трюфели става с помощта на животни – кучета и прасета, които душат местността и, явно, попадат под зашеметяващия ефект на анандамида, само като открият едно от тези възхитителни подземни съкровища.