Какви личностни качества и жизнени обстоятелства са необходими, за да живеем в благоденствие? Британски учени от Портсмутския университет за пръв път формирали отговора, публикуван в списание European Psychologist.

Авторът на статията Даниел Браун и колегите му анализирали всички достъпни публикации по темата за човешкото благоденствие – от изследвания, посветени на условията, изисквани за благоденствие на децата и подрастващите, до работата, водеща до преуспяване на хората на изкуството, спортистите, служителите и възрастните хора.

В резултат учените успели да формулират какво е това благоденствие. Повечето от нас биха били щастливи, ако това понятие е приложимо към техния живот, но науката досега не беше в състояние точно да опише за какво всъщност става дума, когато говорим, че някой преуспява и благоденства. Нашият извод е, че процъфтяващият човек усеща, че животът му е пълноценен, но не спира дотук, а се развива, придвижва се напред в своята област, достигайки нови и нови успехи в работата си. Тоест в основата на благоденствието лежи позитивното отношение към самия себе си като личност, към това, как е устроен животът ви и към собствените способности, определя благоденствието Браун.

Учените съставили и два списъка от компонентите, необходими за достигане на благоденствие. В първия включили личностните черти, а във втория – житейските обстоятелства. За да се почувстваш преуспял в живота, не е необходимо всички тези компоненти да са налице, достатъчни са комбинации от някои от тях, присъстващи и в първия, и във втория списък, пояснява Браун.

За да усещате, че живеете най-пълноценно, вие трябва да сте настроен оптимистично, да се вярващ или религиозен, да сте мотивиран, инициативен, любознателен, гъвкав, адаптивен, общителен, самоуверен и с чувство за собствено достойнство.

За достигането на успехи вие трябва да имате и съответните възможности, като поддръжката на работодателя или семейството, възникващите трудности и проблеми трябва да са решими, обкръжението ви да е достатъчно спокойно, да имате автономност при вземане на решения, хората да ви вярват и ви възприемат като компетентен човек.

Е, какви са вашите шансове?