Много скоро за да проверите здравословното си състояние, ще са достатъчни графитен молив и хартия, уверяват американски учени от Универтисета в Мисури. Моливът, с който можете да нарисувате биоелектронно устройство върху кожата, ще бъде достатъчен, се казва в заключението на американските инженери, цитирани от списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Традиционният подход за разработване на биомедицинско електронно устройство върху кожата обикновено е сложен и често скъп за производство, обяснява Дженг Ян, доцент в Техническия колеж към Университета в Мисури. Докато нашият подход е евтин и прост, тъй като можем да направим подобно устройство, използвайки молив и хартия, уверява той.

Учените открили, че моливите, съдържащи повече от 90% графит, са в състояние да пренасят голямо количество енергия, създадена чрез триене между хартията и молива. А моливите със съдържание на графит от 93% се оказали най-добрите за създаване на различни биоелектронни устройства върху кожата, нарисувани върху офис карбонова хартия. Ян отбелязва, че биосъвместимото аерозолно лепило може да се нанася върху хартията така, че да залепва по-добре върху човешката кожа.