За да изразходвате 100 ккал, трябва да направите около 2000 крачки или да преминете примерно 1,6 км. За смъкването на един килограм се изисква да направите 140 000 крачки или да преминете 112 километра, обяснява Мартин Велер, фитнес инструктор от Франция.

Задачата на този, който иска да отслабне, е да изразходва дневно поне 200-300 ккал в повече, отколкото е изял с храната. Ако залагате на пешеходното натоварване, вместо на фитнеса, то трябва да се движите доста бодро и динамично – примерно с 4-5 км/ч.

Инструкторът съветва да си набавите крачкомер, за да може за седмица ходене да си изясните средната скорост и дължината на ежедневните преходи. Старайте се са ходите пеша не по-малко от час дневно, следейки за това гърбът ви да остава прав, а стомахът – стегнат, препоръчва Велер.

Тези препоръки са универсални. А всичко всъщност трябва да се съобрази с индивидуалните особености на човека, като тегло, възраст, скорост на ходене. Само тогава може с точност до метри да се определи колко е необходимо да ходите, за да започнете да редуцирате теглото си.