Панически атаки, увреждане или загуба на памет, тахикардия - всичко това все още може да преследва човек, който е претърпял обща анестезия. Ефектите от анестезията е изследвал руския учен Александър Климов от Държавен медицински университет в Оренбург. А данните, получени от учения, са публикуван от списание NovaInfo.

Повечето хора в първия ден след упойката изпитват гадене и повръщане, болки в гърлото, главоболие, загуба на ориентация в пространството, леки конвулсивни синдроми, сърбеж, болки в гърба или долната част на гърба, мускулни болки, замъглено съзнание.

Последствията могат да бъдат по-продължителни - като панически атаки, увреждане или загуба на памет, тахикардия, промяна в сърдечната честота или неправилно функциониране на бъбреците или черния дроб. Тези усложнения отминават в рамките на една година след операцията, казва ученият.

Във връзка с общата анестезия астеничният синдром може да се развие и с промяна в централната нервна система - състояние, което се проявява с повишена умора и изтощение. Това състояние също може да продължи доста дълго време.

Най-честите усложнения са след епидуралната анестезия: тя се използва по време на раждане, както и при гръбначни наранявания. Като последици от нея могат да се появят главоболие, синини и подуване.

Професор Алексей Овечкин от Първи Московски държавен медицински университет „Сеченов“ коментира, че не е необходимо демонизиране на анестезията - в съвременната медицина рисковете за здравето на пациента са минимални.

Много хора все още вярват, че анестезията отнема няколко години живот и се отразява негативно на здравето. Това не е така, категоричен е руският учен. Такива предразсъдъци идват от времето на моноанестезията, когато тя се провежда само с етер или хлороформ. С възможно най-високите дози бяха постигани медикаментозен сън, обезболяване и мускулна релаксация. Те наистина предизвикаха много странични ефекти. Човек дори може да умре от такава упойка, обясни професор Овечкин.