Разширените вени са наследствено заболяване. Най-често от тях страдат хората, които са претърпели някаква болест на краката или просто са носили тежести.

Що се отнася до тромбите в кръвоносните съдове, това са вид кръвни съсиреци, които пречат на правилното разпространение на кръвта в тялото. Кръвните съсиреци могат да предизвикат инфаркти и инсулти. Често се случва от откъснат кръвен съсирек да настъпи дори смърт, предупреждават нашите консултанти.

Кръвните съсиреци могат да причинят отичане на краката. Ако се появи оток само в единия крайник, а вторият не е отекъл, то има голяма вероятност причината да е в кръвен съсирек. Затова веднага трябва да потърсите съдов хирург.

Отоците се получават вследствие тромбоза на дълбоките вени.

За появата на кръвни съсиреци може да подскажат и червените петна или ивици по тялото. Червената ивици обикновено са разположени по протежение на вената. Там кожата може да бъде червена или синя.

Сигнал за появата на кръвни съсиреци може да бъдат задухът или виенето на свят, както и болка в краката или честите спазми (крампи).