Махмурлукът намалява мозъчната функция и влошава паметта, откриха австралийски учени от Технологичния университет в Суинбърн.

По време на изследването повече от сто посетители на барове в развлекателния квартал на град Бризбейн, които са консумирали алкохол предния ден, са преминали онлайн тестване на когнитивните функции, включително памет и изпълнителни функции. Последните ви позволяват да планирате действия в съответствие с целта и избирателно да обърнете внимание на необходимите стимули, обясняват учените пред МedicalXpress.

С най-ниски резултати от теста се оказали тези, които имали най-висока концентрация на алкохол във въздуха, издишан от тях. Резултатите от проучването показаха, че махмурлукът влошава сложното поведение, тоест затруднява способността за шофиране, работа, учене и извършване на други подобни дейности, коментират учените.

Изследователският екип планира да продължи изследването на ефектите от махмурлук върху мозъчната функция, като покани повече доброволци да участват в тестовете.