Уж пролетта изпревари сезонните закони, а сме потиснати. Навън е мрачно, неприветливо, вали дъжд. Продължават и проблемите със съня…

Спокойно, ние ще ви разкажем как да повдигнете тонуса и настроението си!

Ненапразно свързват пролетната депресия с недостиг на витамини и други полезни вещества. Но има и продукти, на които си струва да отделите повечко внимание през този сезон!

Сирене и щастие

Хормонът на щастието – серотонинът, влияе пряко на настроението, тъй като това вещество участва пряко в работата на нервната система. А серотонинът на свой ред се синтезира в организма от амитнокиселината, наречена триптофан. В човешкия организъм триптофан не се произвежда, той трябва да постъпва с храната, обяснява диетологът Виктория Бучелникова.

Богат източник на триптофан са млечните продукти. Те съдържат и калций, който е важен за действието на серотонина. Може да ядете извара, да пиете мляко, но особено добре действат в тази посока твърдите сирена.

Триптофанът е предшественик на мелатонина – хормонът, отговарящ за ритъма спане-бодърстване. Тъкмо затова безсънието и лошото настроение са взаимосвързани, уточнява Бучелникова.

Морски продукти

За лидер по съдържание на типтофан може да се смята червеният хайвер, но това не е най-достъпният продукт.  Затова е добре да добавите към храната си от мазните видове риба и калмари.

Тези продукти съдържат полиненаситени мастни киселини, както и калий – елементът, участващ в предаването на серотонина в нервните синапси.

Ядки и шоколад

Ядките и особено фъстъците, също са източник на необходимите за поддържане на добър тонус вещества. Същото се отнася и за шоколада.

Колкото повече какао, толкова по-добре! Но предпочитанията ви трябва да са към тъмните сортове. Шоколадът има и психологично въздействие, особено когато го пиете горещ в мрачните дни. Какаовите зърна съдържат и магнезий, който помага за смъкване на стреса.  

Медът, сладкото, горещият шоколад и сушените плодове помагат при интензивно умствено или физическо натоварване. Важно е да следите обаче количеството им да не превишава 10% от дневната калорийност на храната, което е приблизително 50-60 грама сладости дневно.

Пилешко

В месото на животните белтъкът триптофан е много повече, отколкото в растителните храни. Освен другите полезни свойства, сред които и диетични, пилешкото месо помага за укрепване на нервната система. Заслугата за това е на витамините от група В. А в състава на бялото месо влизат още и витамините А, С и Е. Яйцата, особено на закуска, също много подходящи. Те не само могат да повишат настроението, но и помагат за справяне с чувството на глад за дълго време.

Плодове

Такива плодове, като портокалите, лимоните, грейпфрутът и мандарините тонизират и влияят благотворно върху общото състояние, благодарение на съдържащите се в тях етерични масла. Като източник на триптофан плодовете и зеленчуците губят пред гореописаните продукти, но за сметка на това са пълни с витамини, недостигът от които организмът изпитва през пролетта.

Прието е да се смята, че плодовете и особено тези в ярки цветове, влияят позитивно на настроението. Причината до голяма степен е в самовнушението. Но този плацебо ефект не бива да се пренебрегва. Освен това употребата на плодове е удоволствие, което е важно за доброто настроение.

Пълнозърнести храни

За нервната система са важни витамините от група В, източник на която може да се открие в пълнозърнестите храни. Те са също източник и на бавни въглехидрати, които са необходими за работата на главния мозък. Гречката и пшеничените трици са важни за нормалната работа на нервната система и като източник на магнезий, който е известен антидепресант.

Витамини и хранителни добавки или правилно хранене?

Едва ли ще се получи така, че балансираното хранене да замени приема на витаминни комплекси - това не е равностойна замяна.

Витамините се назначават като допълнение на правилното хранене, когато организмът е подложен на прекалено силни психични или физически натоварвания, или пък е отслабнал след продължително боледуване. Те са особено актуални и в ранна пролет при недостатъчно плодове и зеленчуци в менюто.

Що се отнася до отговарящият за настроението триптофан, тук също нищо не е еднозначно. Безконтролният прием на препарати с триптофан може да е опасен. Въпросните препарати се продават в аптеките във вид на хранителни добавки, но няма достатъчно изследвания за ползата на триптофан във вид на препарати. Освен това денонощната норма за потребление на триптофан може просто да се „събере“ от продуктите – особено, когато се храните балансирано. Достатъчни са например, една чаша горещ шоколад или 150 грама фъстъци дневно.