Силното приятелство в напреднала възраст спасява хората от самота и хронични заболявания, сочат данни на от изследвания на американски учени от Мичиганския университет. Приятелството е и основен източник на подкрепа за тези, които нямат партньор в живота и близки роднини, се казва в резюме на двете изследвания, публикувано в The Daily Mail.

Първоначално учените анализирали данни за здравословното състояние и нивото на щастие при над 27 хиляди души на различна възраст от почти 100 страни. И семейството, и приятелите се оказали свързани с високото ниво на щастие и здраве. Изследователите обаче забелязали, че с възрастта здравословното състояние и нивото на щастие при хората започват все повече да зависят от приятелството.

В следващото изследване учените анализирали данни от анкета за щастието сред 7500 възрастни американци. Участниците отговаряли на въпроси за подкрепата, напрежението и хроничните заболявания. Тези, за които приятелството било източник на напрежение, имали много хронични заболявания, докато другите, за които приятелството било източник на подкрепа обяснявали, че са  здрави и щастливи, показала анкетата.

Ние сами избираме приятелите си, затова с възрастта до нас остават само най-добрите от тях, коментират американските учени добре познатата и у нас истина.