Комбинацията на алкохол с чай е опасна за хората, предупреждават руски учени. Вярно е, че ако пиете чай при махмурлук, може да намалите тежестта на симптомите от препиването, отбелязва "Российская газета". Малки дози алкохол, съчетани с чай, няма да навредят на организма. Неслучайно има и много рецепти за приготвяне на греяно вино, както и чай със супена лъжица бренди, ром, ликьор, сладки настойки или ликьори. В края на краищата, напитката съдържа малко количество кофеин, което има стимулиращ ефект, казва психиатър-наркологът Алекс Казанцев.

Но в никакъв случай не трябва да се пие силен алкохол с прясно сварен черен или зелен чай. Например, чай с водка ще нанесе силен удар върху сърдечно-съдовата система. След чай може да се увеличи сърдечната честота и кръвното налягане. Ако човек има заболявания на сърдечно-съдовата система, тази комбинация е строго противопоказана. Всъщност алкохолът не е препоръчителен за сърдечно болните.

Rospotrebnadzor е съставил списък от веществата, които руските производители не могат да добавят към производството на нискоалкохолни напитки (с по-малко от 15% алкохол). Това са предимно добавки на основата на кофеин - чай, кафе, гуарана, мате. В списъка са и елеутерокок – известен още като сибирски женшен, както и тинктури или екстракти от рога на благороден елен. Първият заедно с алкохола ще доведе до учестен пулс и високо кръвно налягане.