Колкото по-удовлетворени сте от сексуалния си живот, толкова по-остра и добра памет ще имате, твърдят холандски учени, които смятат, че сексуалната активност подмладява мозъка, пише The Daily Mail.

Учени от Алтрехтския център за психично здраве анализирали данни, получени чрез анкета с участието на 1700 холандци от двата пола на възраст между 58 и 98 години. Участниците отговаряли на въпроси за своя сексуален живот и потребността от него. Те преминали и стандартно тестване на паметта, абстрактното мислене и умствените способност.

Две трети от участниците съобщили, че имат постоянен сексуален партньор и още толкова признали, че се нуждаят от интимни контакти. При това тези, които заявили за удовлетвореността от своя сексуален живот и съобщили, че сексът все още е важен за тях, показали значително по-добри резултати при тестването. Особено ярко изразена била тази връзка при жените.

Данните за сексуалната активност при възрастните хора, получени от холандските учени, потвърждават резултатите от наскорошно изследване на британски учени от Манчестерския университет. Те изяснили, че повече от половината мъже и почти една трета от жените над 70 години продължават да водят активен полов живот. А една трета от тях правят секс дори и само два пъти месечно.