Депресията, стресът или самотата променят способността на организма да развива имунен отговор към ваксини, установили експерти от международната организация Асоциация за психологическа наука (APS). Това потенциално може да се отнася за новите ваксини срещу коронавирус. За да се подобри ефективността на ваксинациите, експертите съветват да спортувате и да спите добре през нощта преди ваксинацията.

Медиците признават, че въпреки широкото внедряване на ваксинацията, не всеки веднага ще изпита ползите. Факторите на околната среда, както и генетиката, физическото и психическото здраве на човека, могат да отслабят имунната система на организма, забавяйки реакцията към ваксината. Това е тревожна новина, като се има предвид, че пандемията предизвика криза на психичното здраве, тъй като хората са изправени пред изолация, икономически стрес и несигурност за бъдещето.

Производството на антитела помага да се определи колко ефективна е ваксината при осигуряването на дългосрочна защита. По време на проучването експертите на APS обърнали най-голямо внимание на отговора на антителата, въпреки че това е само един аспект на адаптивния имунен отговор. Оказало се, че психологическите и поведенчески фактори всъщност могат да увеличат времето, необходимо за развитието на имунитета и да съкратят продължителността на имунната защита.