Сърдечните заболявания и депресията са свързани и в основата на тази връзка е възпалението – защитната реакция на организма. И при заболяване на сърцето, и при депресия в кръвта се отделят възпалителни съединения. А възпалението е свързано с повишено ниво на лошия холестерол и триглицеридите, обясняват учени от Кеймбриджкия университет. След сърдечен пристъп около 40% от пациентите се сблъскват с депресия. А 15% от хората със сърдечно-съдови заболявания имат тежка форма на депресия.

Учените анализирали данни за 360 000 души, които споделяли усещат ли потиснатост или неспособност да се наслаждават на живота поне седмица и търсили ли са помощ от специалист във връзка с пониженото си емоционално състояние. Експертите се интересували и дали родителите им са имали сърдечни заболявания или депресия.

Оказало се, че доброволците, загубили един от родителите си заради сърдечно заболяване, сами се намират в рисковата група от развитие на депресия. Генетичната връзка обаче не била открита.

И двете разстройства са свързани с повишено ниво на триглицеридите и възпалителните маркери (интерлевкин-6 и С-реактивен протеин), смятат учените. В тези случаи възпалителните маркери увеличават концентрацията след епизод на депресия.