Учени от Университета в Лийдс създадоха нова форма на злато, която няма обем - това са най-тънките, виждани някога стабилни златни образувания. Дебелината му е 0,47 нанометра, което е милион пъти по-тънко от дебелината на човешки нокът.

Материалът се счита за 2D, тъй като се състои само от два слоя атоми, разположени един над друг. Всички атоми са разположени на повърхността - нищо не се крие под тях.

Материалът може да бъде широко използван в медицинската индустрия, производството на електроника, а също и като катализатор за ускоряване на химичните реакции в редица индустриални процеси.

Лабораторните тестове показват, че ултра финото злато е 10 пъти по-ефективно като каталитичен субстрат от използваните днес златни наночастици, които са триизмерни материали. Новите нанолити са толкова тънки, че почти всеки атом играе роля в катализата. Това означава, че процесът е невероятно ефективен.

Учените смятат, че новият материал може да послужи и като основа за изкуствените ензими, които ще намерят приложение в моментални медицински диагностични тестове и системи за пречистване на водата.

Това развитие е значително постижение, което не само отваря възможността за най-добро използване на златото в съществуващите технологии, но и показва пътя, който ще позволи на учените да създават други 2D метали, заяви ръководителят на изследователския екип д-р Сунджи Йе от Института по медицински изследвания.

Характерно е, че поради изключително малкия размер на златото във вода, то изглежда зелено, а според учените наподобява водорасли по цвят и структура. Заради което получи прякор - gold nanoseaweed (златни наноалги) или AuNSW.