Стандартният работен ден при много хора днес е между 8 и 12 часа. И все повече ще стават тези, които прекарват работното си време на стола в офиса. Еднообразната поза, според американските лекари, в добавка към вредата към гръбнака, повишава с 14% риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и почти два пъти – от диабет. За 200 години от появата на пишещите машини, принципът на работа не се е променил.

В офисния стол на бъдещето може да се стои, без да се откъсвате от клавиатурата и монитора, да седите и дори да лежите – буквално полегнали на работното си място. Преходът от едно положение в друго става единствено с натискане на бутона. За да не изпадне нищо, когато човек работи в хоризонтално положение, клавиатурата, мишката и самият лаптоп се прикрепят с магнит към метална поставка, която е част от работния комплект. Цветът на модела зависи от желанието на клиента.

Изобретателите предпазват от изкушения да проведете целия ден, търкаляйки се в креслото и  гледайки ту в тавана, ту в монитора. Въпреки че тъкмо така се смъква мускулното напрежение от шията и раменете, което води до подобряване на мозъчното кръвообращение и частично защитава от инсулти. Все пак лежащата поза обикновено забавя темпото на работа, а това не е далеч и до дрямката.

Учените препоръчват да не отдавате предпочитание на нито един от вариантите. Тайната е в това да ги сменяте непрекъснато. А „белите якички“ на бъдещето ще знаят, че над различните задачи е по-добре да работят в различни положения на тялото. Сборът от информации, планиране, кореспонденции с колеги е най-добре да се правят във вертикално положение, докато задачите, изискващи съсредоточаване, трябва да се решават във вертикално.

Още тази година креслото ще влезе в продажба по цени от 3900 долара. Създателите обещават, че с времето то ще поевтинее значително.