Много от нас водят война с будилника всяка сутрин, премествайки стрелките „с още 5 минути“. Американският лекар Крис Уинтър смята, че това не е безобиден процес, който уврежда цялото тяло. А резултат е неизправност в производството на хормони, прекомерна сънливост през деня и нарушаване на работата на органите.

Хормонална недостатъчност

Ако настройвате будилника сутрин отново и отново, мозъкът няма да разбере кога трябва да премине към будност. В резултат на това организмът не стартира необходимия механизъм за отделяне на хормони и няма да се чувствате отпочинали сутрин, казва Уинтър.

Основното разстройство се проявява в комбинация от мелатонин и кортизол. След събуждането хормонът на съня мелатонин отстъпва на основния буден хормон - кортизола. Ако след като се събудите и започнете да спите отново, редица необходими хормони не работят. И когато най-накрая станете, ще се почувствате сънливи и дезориентирани.

Проблеми със сутрешната хигиена

Пробуждането възстановява целия организъм по нов начин, то буквално започва да се включва в активния режим на работа, червата не са изключение. Сънят и храносмилането са тясно свързани и ако червата не се събудят навреме, това може да доведе до запек или подуване на корема.

През деня ще сте победени от глада

Пробуждането се свързва с отделянето на друг хормон грелин - хормона на глада. Ако се събудите гладен и след това отново заспите, грелинът отново пада, но след няколко часа той се издига с нова сила, принуждавайки ви да преяждате.

Ще разберете какво е „сънно опиянение“

Сънното опиянение е близко до алкохолното - трудно ви е да направите избор, може да сбъркате при вземането на решение, трудно е да се включите в работата.