Студът ни кара да открием неподозирани качества на нашия организъм. И колкото и да сме уверени, че можем да го победим, трябва да сме предпазливи. Все пак зимата не е време за шеги със собственото тяло! Особено когато студеното време е съпроводено и от грипна епидемия. Вижте какво съветва нашият медицински редактор проф. Красимира Икономова.

Човешкият организъм е пригоден за справяне както с ниските, така и с високите температури. При спадане на температурата човек започва да трепери, като чрез мускулните движения химичната енергия се превръща в топлина. При новородени и малки деца от основно значение за терморегулацията е кафявата мастна тъкан. Тъй като бебето не може да извършва активни физически движения, кафявата мастна тъкан много бързо отделя топлина и предпазва бебето от преохлаждане.

При високи температури основният механизъм, предпазващ от прегряване, е изпотяването. При изпарението на  потта се абсорбира топлинната енергия на организма и по този начин го охлажда. Повишаване на температурата и треската по време на инфекциозно заболяване е защитна реакция на организма, целяща унищожаване на микроорганизма чрез механизмите на вродения и придобития имунитет. Счита се, че температура до 38 гр. С не трябва да се понижава с лекарствени средства, тъй като температури в тези граници потенцират противовъзпалителната дейност на имунната система.

При студова алергия се наблюдават антитела, които при нормални температури циркулират свободно в кръвта. При спадане на атмосферната температура тези антитела преципитират и запушват малките кръвоносни съдове на откритите части на тялото - ръце, лице, ходила.  Появяват се зачервяване, оток, болка.

Диагноза студова алергия се поставя чрез изследване на студовите антитела – криоглобулини. На тези пациенти, наред с медикаментозното лечение се препоръчва да избягват излагането на студ, да носят топли чорапи и ръкавици. За избягване негативните ефекти на студа вкъщи е необходимо стайната температура да е над 21 гр. С.