Студеният душ може да ви направи здрави и щастливи, твърди Уил Ахмед, изпълнителен директор на фитнес център Whoop в Германия. И добавя, че освен медитацията и гимнастиката сутрин, студеният душ помага да се концентрирате и повишава настроението. Колкото по-студено, толкова по-добре!, е девизът на Ахмед.

Ахмед не е единственият убеден в ползите от охлаждане на тялото сутрин. Учените имат различни мнения за ефекта на ледената вода върху организма, но има консенсус по редица предимства. Вижте ползите, около които се обединяват всички.

Студеният душ облекчава болката

Най-честите ползи за здравето са облекчаване на болката, свързано с къпането с лед. Студът причинява стесняване на кръвоносните съдове, което прави болката по-поносима.

Регулира телесната температура

Студът помага на тялото да регулира температурата до здравословно ниво след упражненията във фитнес залата, което предотвратява прегряването.

Гарантира бързо пробуждане и доброто настроение

Проучванията показват, че студеният душ може да подобри настроението. Той активира симпатиковата нервна система, увеличава наличието на ендорфини и норадреналин. Освен че сте се събудили от студа, ще се почувствате и по-щастливи.

По кожата има много рецептори за студ, чрез които студеният душ изпраща електрически импулси към мозъка, повишавайки нивото на норадреналина. Той увеличава концентрацията и отделянето на ендорфини, което ви прави щастливи, пояснява Ахмед.

Контролирайте себе си

Докато се охлаждате, контролирайте дишането си. Излагайки се на студа - това е единственият начин да се възползвате от предимствата, споменати по-горе. Без чувството за контрол се появява лека паника. А възможните последствия са сърцебиене и колебания в сърдечната честота.