Интензивна програма за управление на теглото обезпечава ремисия при 86% от пациентите със захарен диабет тип 2, които са изгубили 15 и повече килограма, сочат резултати от клинично изследване на британски учени.

Изследването DiRECT, чиито резултати променят коренно начина на лечение на диабет тип 2 били проведени от учени от университетите в Нюкасъл и Глазгоу. Те изследвали 298 души на възраст между 20 и 65 години, които били с диагностициран диабет тип 2 през изминалите шест години.

Участниците били разпределени в различни групи – с интензивна програма на контрол на теглото и с редовен диабетен контрол под наблюдението на общопрактикуващ лекар.

149 от участниците в първата група трябвало да ограничат диетата с екстремно ниска калорийност и в продължение на пет месеца да употребяват само по 825-853 калории дневно.

Екстремната диета се оказала изключително ефективна – почти 90% от участниците, свалили по 15 килограма и повече, демонстрирали ремисия. Повече от половината – 57% от тези, които „олекнали“ с 10-15 килограма, също постигнали ремисия. А сред участниците, загубили между 5 и 10 килограма от теглото си, 34% показали подобряване на здравословното състояние.