Клинично изследване на британски учени от университетите в Нюкасъл и в Глазгоу с участието на 300 души показало, че интензивната програма на управление на килограмите осигурява ремисия на диабет тип 2 при 86% от пациентите, отслабнали с 15 и повече килограми.

Тези резултати може коренно да изменят терапията на диабет тип 2, коментира Рой Тейлър от екипа изследователи. Той и колегите му провели изследване DiRECT, в което на участниците на случаен принцип назначавали различни терапевтични програми. 149 души от тях в продължение на 3-5 месеца спазвали диета с ниска калорийност (825-853 килокалории дневно), съставена от смути и супи. Подкрепата към тези участници била в консултации по контрол на теглото, сеанси по когнитивна поведенческа терапия и помощ за повишаване на физическата активност.

В резултат тази група изгубила повече килограми и това се отразило на здравето на участниците по най-благоприятния начин.

Почти 90 % тези, които изгубили по 15 и повече килограма, достигнали успешно ремисия на диабета. Повече от половината (57 %) от тези, които редуцирали теглото си с 10-15 килограма, също постигнали ремисия. Сред участниците, които отслабнали с по-малко от 5-10 килограма, ремисия достигнали само 34%.

В същото време контролната група, получаваща стандартно противодиабетно лечение, достигнала само 4-процентна ремисия.