Стречингът смъква много по-успешно кръвното от енергичното ходене. Това сочат резултатите от проучване на канадски учени от университета в Саскачеван, публикувани в Journal of Physical Activity and Health.

Изследователите разделили на случаен принцип в две групи 40 мъже и жени на средна възраст 61 години. Всички участници в началото на проучването са имали високо кръвно налягане (първият етап на хипертония).

Участниците от първата група правели упражнения за разтягане на мускулите на цялото тяло в продължение на два месеца, по половин час на ден, пет дни в седмицата. Участниците във втората група прекарвали по половин час на ден в енергично ходене по едно и също време и със същата честота - този метод обикновено се препоръчва за нормализиране на кръвното налягане. Преди и след приключване на експеримента, на участниците били измервани показатели за кръвното в седнало и легнало положение и наблюдавали динамиката на този показател през деня с помощта на преносим монитор.

Резултатите показали, че групата, която прави стречинг, има значително по-добри стойности на кръвното налягане за всички видове измервания, отколкото „ходещата“ група.

Вярно е, че участниците, които правели енергични разходки, губели повече мастна тъкан в кръста, отколкото тези, които правели разтяжки.

Всички смятат, че стречингът е просто разтягане на мускулите, но когато разтегнете мускулите, разтягате и кръвоносните съдове в тях, включително артериите. Чрез увеличаване на гъвкавостта на артериите, вие подобрявате притока на кръв, което води до по-ниско налягане, обяснява един от авторите на изследването Филип Чилибек.

Д-р Чилибек вярва, че стречингът може да бъде чудесно допълнение към други аеробни физически дейности - ходене, колоездене, ски. Предимството на стречинга е, че е много лесно да включите този вид упражнения в ежедневието си. В същото време изобщо не е необходимо да правите разтягане непрекъснато половин час, както направили участниците в проучването, можете да разделите тренировките на по-къси сегменти и да ги изпълнявате по всяко свободно време, например вечер, гледайки телевизия, отбеляза Чилибек.