Често срещано погрешно схващане е, че стресът винаги е вреден за здравето и затова трябва да се избягва. Всъщност стресът може да има положителни ефекти, доказват американски учени.

Според психолози от университета в Рочестър, начинът, по който човек възприема стреса, е от решаващо значение за психичното здраве и цялостното благосъстояние. Ако смятаме, че имаме достатъчно ресурси, за да се справим с трудна ситуация, стресът се разглежда като вид предизвикателство.

В новото проучване студентите били обучени да лекуват стресовите си реакции (потни длани, ускорен пулс) преди изпита по математика като инструмент, а не като пречка. Участниците били специално запознати с адаптивните ползи от стреса и били помолени да помислят как това може да им помогне да постигнат целите си. В резултат на обучението младите хора се справили по-добре със задачите на изпита в сравнение със своите състуденти от контролната група. Положителната роля от преоценка на стреса се потвърдила и от лабораторни тестове – при студентите се наблюдавало повишаване на нивото на тестостерона, анаболен хормон, който поддържа оптимално представяне, както и намаляване на нивото на кортизола, катаболичният хормон на стреса.