Оксидативният стрес, преживян в началото на живота, повишава устойчивостта на организма към стрес в бъдеще и дава дълголетие, установили учени от Университета в Мичиган. След изследването на кръгли червеи C. elegans се оказало, че тези, които произвеждат повече окисляващи елементи (форми на кислород) по време на ранната фаза на развитие, живеят по-дълго от останалите.

Известно е, че реактивните форми на кислород са окислителни елементи, произвеждани от всеки дишащ организъм. Те причиняват значителна вреда на организма и увеличават риска от рак. Но имат своите плюсове. Според американските учени стресът, преживян в ранен стадий на живота, помага за по-доброто справяне със стреса, с който тялото може да се сблъска в по-късна възраст.

Следователно, когато младите червеи попадат на активни видове кислород, средната им продължителност на живот се увеличава. Очевидно, положителен ефект се постига благодарение на модификацията на хистоните - процес, чувствителен към оксидативен стрес, коментират учените. Хистоните са ядрени протеини, които са важни за опаковане на нишки на ДНК в ядрото и за регулиране на ядрените процеси. Подобни механизми работят и в клетките на бозайниците.