Хроническият социален стрес провокира изменения в работата на много неврохимични системи в мозъка, доказаха руски учени от Института по цитология и генетика и Института по клинична и експериментална лимфология. Резултатът е – потискане на имунитета и повишен риск от рак, съобщава РИА "Новости".

Влиянието на стреса може да е толкова сериозно, че да измени  експресията на гените. Когато се формира психоемоционалното разстройство, което се запазва продължително време, започва цяла каскада изменения в организма, подчертават учените, които доказали това експериментално върху мишки. Животните, които продължително време се намирали в състояние на социален стрес, демонстрирали развитие на смесено тревожно-депресивно разстройство.

Паралелно с това се отбелязали и нарушения в работата на имунната система и стимулация на процесите на канцерогенеза – произход и развитие на тумори. Разработихме експериментален подход за моделиране на психогенния имунодефицит, предизвикан от хроничен емоционален социален стрес, коментира ръководителят на изследването Наталия Кудрявцева. Занапред такъв модел може да се използва за разработването на методи за неговата фармакологична корекция.

Първите крачки в това направление вече са направени с проведените изследвания. Установено е още, че първичното въздействие на анксиолитици (лекарства, потискащи тревожността) и антидепресанти срещу позитивното въздействие върху стреса е по-ефективно, отколкото приема на имуностимулиращи препарати и витамини.