Овесените ядки могат да бъдат чудесен вариант за закуска. Всичко обаче трябва да е умерено. Защото дори този полезен продукт може да има и странични ефекти. Експертите посочват четири от тях.

Консумация на захар

Рядко някой приготвя овесени ядки без да добави към тях още нещо. Обикновено това са захар, шоколадови чипове, плодове – пресни или сушени, и други подсладители. Те намаляват общата хранителна стойност на овесените ядки чрез добавяне на допълнителни калории.

Прекомерни ограничения

Овесените ядки за закуска могат да осигурят енергия и ситост за часове. Постоянното им използване обаче води до ограничаване на други възможности за закуска, които също ще бъдат от полза за тялото.

Загуба на мускулна маса

Прекомерната консумация на овесени ядки може да доведе до недохранване и загуба на мускулна маса. Защото овесените ядки ви помагат да се чувствате по-сити по-дълго, така че може да ядете по-малко калории през целия ден, отколкото тялото ви се нуждае.

Подуване на корема

Овесените ядки са богати на фибри. При прекомерна консумация, особено в началото, може да се появи подуване на корема. Затова е най-добре да започнете с малка порция.