Присъствието на близък човек само засилва възприятието на болката при страдащия, установили канадски учени от университета Макгил. Това се случва обаче само, когато вторият човек страда редом с вас, докато появата на непознат в момента на болка, колкото и да е странно, не променя състоянието на страдащия, поясняват учените.

Те изследвали реакцията на болка при десетки мишки и хора. Последните трябвало да държат ръката си в съд със студена вода – около 4 градуса, а първите – да понесат убождането от инжекция и да ограничат движенията. Силата на болката при хората се отчитала по числена скала.

Физическите страдания при всички участници се случвали в три ситуации – насаме със себе си, заедно с непознат от своя вид, който също бил подлаган на болезненото въздействие и в присъствието на близък. Най-силна се оказала болката в присъствието на познат, а най-леко я понасяли страдащите, когато до тях бил напълно непознат. А когато непознатите до момента хора след болезненото въздействие сядали заедно за видеоигра, при следващото изпитание със студена вода и двамата страдали по-силно.

Изследователите обясняват феномена с това, че срещата с непознат провокира стрес, който на свой ред отслабва емпатията и притъпява болковите сигнали. Това потвърждават и измененията в нивото на кортизола – хормона на стреса, при мишките.  Гризачите, получили доза кортизол, изпитвали силна болка и започвали инстинктивно да търсят близост с непознат събрат.