Високата степен на физическа активност спасява от хронични болки в кръста, понижавайки риска от появата им с 16%, сочи изследване на финландски учени, цитирани в The Daily Mail. Изследването е на специалисти от Финландския институт по хигиена на труда, които направили анализ на данни от 36 други изследвания, включващи общо 158475 души.

В началото на изследванията нито един от участниците не изпитвал болки в гърба. За физическа активност учените отчитали и спорта, и обикновеното ходене, и дори изкачването по стълби. Хората се смятали за активни, ако проявявали физическа активност минимум два пъти седмично в продължение на минимум 60 минути.

Оказало се, че физическата активност въобще не намалява риска от остри болки в кръста, но спасява от хронически болки.

Лекарите препоръчват да започнете с леки физически натоварвания от рода на разходките, както и с плуване в басейн. Ако след тренировките почувствате известни болки в тялото си, които след това преминават постепенно, това значи, че при вас всичко е нормално. И трябва да продължите с по-сериозни натоварвания. Ако обаче болките в гърба все още продължават, по-добре е да избягвате заниманията, предполагащи огъване на тялото, като тенис и голф например.