Инсулин-продуциращи клетки, които изглеждат и действат като бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса), създадоха американски учени от Калифонийския университет в Сан Франциско под ръководството на микрофизиолога Матиас Хеброк. С това учените извършиха пробив, който може да спаси света от диабета.

Знаем, че диабет тип 1 се появява заради загубената способност на организма самостоятелно да изработва инсулин. Това на свой ред е следствие от разрушения имунитет на клетките на задстомашната жлеза, заради което болният трябва редовно да въвежда в тялото си необходимия хормон.

Понякога терапията с инсулин се заменя с имплантация на нови бета-клетки, което обаче е рядък ресурс, за който са необходими донори. За да решат проблема, учените работят отдавна за превръщането на стволови клетки в пълноценни бета-клетки на задстомашната жлеза. Клетките, които ние и други колеги досега създавахме, оставаха незрели и затова не успяваха правилно да реагират на глюкозата в кръвта и не изработваха инсулин, тояснява Хербок.

Затова екипът му решил да имплантира стволови клетки директно в панкреаса и като резултат на този процес стволовите клетки не се обединили с местните тъкани, а образували своего рода издатини – „островчета“ в панкреаса. Учените ги изследвали в петриева чашка, увеличавайки изкуствено броя на подобните клъстери. В резултат клетките на задстомашната жлеза узрявали и функционирали точно като обикновените инсулин-продуциращи!

Когато присадили тези клетки в мишки, резултатите надминали очакванията – само за няколко дни изкуствената стволова култура се включила в метаболитните процеси и започнала да изработва инсулин в отговор на изменението в нивото на захарта в кръвта.

Засега е рано да се говори за универсална терапия, тъй като изследването продължава и учените все още се съмняват, че с присаждането на тази култура в организма на диабетик, имунната му система може да ги унищожи. И за да живее без диабет, на пациента ще се наложи цял живот да приема имунно поддържащи лекарства.