Британски учени от Университета в Салфорд направиха пробив в лечението на рака, като основната цел на изследователската им работа била борбата с метастазите. Вторичните тумори често показват резистентност към химиотерапия и лъчетерапия.

Експертите търсели инхибитори, които да потискат метастазите. Установено е, че уязвимото място на метастазите е доставката на енергия. Според експертите доксициклинът е използван за лишаване на клетките от енергия и по този начин способността им да се възпроизвеждат. Това средство е полусинтетичен антибиотик от групата на тетрациклините с широк спектър на действие.

Изследователите са модифицирали доксициклина, което го прави пет пъти по-мощен срещу метастатичните ракови клетки. Модификациите обаче лишили доксициклина от антибиотични свойства. Това означава, че няма риск от развитие на персистиращи бактериални инфекции по време на лечението на рака. Тъй като доксициклинът е на пазара от дълго време и е признат за безопасен, възможно е модифицираната му версия бързо да бъде разрешена за клинични изпитвания.