Дори обичайната вентилация на помещение е много по-ефективна от няколко десетки стайни растения, е препоръкта на американски специалисти, цитирани от Nature.

Сега е трудно да се каже какво е основанието им за изявлението за това, че стайните растения пречистват въздуха в стаята. Най-вероятно е даден от учени от НАСА през 1980 г., когато те търсят начин да почистят атмосферата на борда на космическата станция.

След поредица от експерименти учените стигнали до извода, че растенията са в състояние да решат този проблем. Учени от университета в Дрексел обаче обърнали внимание на факта, че експериментите се извършват в лабораторни условия. Растенията били поставени само в малки херметични контейнери, което изобщо не имитира реалните условия на помещението.

Най-добрият начин за почистване на въздуха в една стая е през отворен прозорец

Обикновено саксията се поставя в запечатан съд, съдържащ кубичен метър въздух или дори по-малко. Целевото летливо вещество се инжектира в него и концентрацията му се следи известно време, обяснява изследователят Майкъл Уоринг.

Изследователският екип прегледал десетки изследвания по тази тема през последните 30 години, в резултат на което изчислили ефективността на растенията върху интензивността на подаване на чист въздух.

Оказа се, че не само активната вентилация, но и естествените потоци свеж въздух почистват стаите много по-ефективно от стайните растения.

Изводът на изследването е, че няколко отворени прозореца работят със същата ефективност като стотици или дори хиляди цветя в саксии на всеки квадратен метър от стаята или офиса.