Възрастните, които ядат по-малко червено месо и повече зеленчуци, са с 30% по-малка вероятност да загубят слуха си. Заключенията са на американски учени, направени въз основа на наблюдения на над 3000 жени в Щатите.

Здравословната диета защитава човек от оглушаване в напреднала възраст установили учени от болницата в Бригъм и от Женската болница в Бостън. Те изследвали здравето на 3135 жени на средна възраст 59 години. Оказало се, че ако тези жени по-често включват в менюто си плодове, зеленчуци, бобови растения, зелени листни зеленчуци, морски дарове и риба, ще са по-малко склонни да се оплакват от загуба на слуха. Тези храни са особено добре представени в средиземноморската диета и това показва една от многото й ползи за здравето, коментират учените.

Ако храненето на човека е възможно най-близко до средиземноморската диета, тогава вероятността от загуба на слуха в напреднала възраст намалява с 30%. Изследването на жените било с тригодишен период на наблюдение. Освен това авторите се запознали подробно и с начина им на хранене през последните 20 години. Доказано било, че ако жените се придържат към средиземноморската диета, вероятността от увреждане на слуха им намалява с една трета.

Има широко разпространено схващане, че в напреднала възраст човек трябва да чува по-слабо, казва ръководителят на проучването д-р Шарън Керхан. Нашите изследвания обаче се фокусираха върху онези неща в храненето и начина на живот, които можем да променим, за да предотвратим загубата на слуха или значително да я забавим. Ползите от доброто хранене са свързани с много ползи за здравето и ние доказахме, че диетата може да помогне и за намаляване на риска от загуба на слуха, добавя тя.