Псориазисът е едно от най-разпространените и тежки кожни заболявания, проявяващо се като възпаление. Лечението му е много трудно, понякога почти невъзможно.

Възможно е, и то само с правилна диета, заявиха наскоро френски учени, които твърдят че такава диета е Средиземноморската.

Как действа тя?

Експертите провели анкета сред 35000 души, 3557 от които имали псориазис, а сред 878 от тях той бил в тежка форма. Анкетираните разказвали за начина си на хранене и пристрастеността си към Средиземноморската диета. Според този тип на хранене в организма постъпват полезни мононенаситени мазнини – чрез маслините, зехтина и ядките; антиоксиданти – с плодовете и зеленчуците; фибри – със зеленчуците и пълнозърнестите храни. Употребата на месо е съкратена до минимум за сметка на рибата, намалена е консумацията и на млечни продукти и алкохол.

В резултат се оказало, че при хората с диета, приближена максимално до Средиземноморската, има по-слабо изразени възпаления на кожата. Според учените, диетата помага да се потиснат възпалителните процеси и намалява проявите на заболяването.